Traseu mioritic in zona Holbavului – 10 aug. 2014

Tot la capitolul muntii Persani incapea si zona somitala a satului Holbav. Si cum in ziua precedenta, drumul imi fusese deturnat de catre Laurentiu spre cetatea Crizbavului, astazi trebuia musai sa ajung in Holbav si ale sale culmi invecinate, visam de prea mult timp la zona asta mioritica.

Pentru a ajunge insa in satul Holbav, venind dinspre Brasov ne oprim sa vizitam ansamblul bisericii fortificate din Cristian, mai ales ca este duminica si este deschis pentru slujba.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUn detaliu foarte interesant remarcat la bisericile fortificate din Tara Barsei este prezenta porticelor pe una, doua sau chiar patru laturi ale cimitirului, acestea folosind la adapostirea de morminte sub arcade (aspect cu totul nou pentru mine si neintalnit la alte ansambluri de biserici fortificate).

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAmplasarea mormintelor sub arcadele de jur imprejurul unei curti

OLYMPUS DIGITAL CAMERASatul Cristian tocmai se pregatea de o mare intalnire a sasilor din zona (cei veniti din Germania in zona lor de bastina), asa ca pregatirile erau in toi.

Din satul Cristian mergem spre satul Vulcan de unde o tinem tot inainte spre Holbav. Drumul spre Holbav este superb, urca in serpentine pana deasupra inceputului de culoar Rucar-Bran, apoi se cufunda intr-o padure care mie mi se pare nemaipomenita la acel moment (dupa atata munca, cred ca mi se parea nemaipomenit si un gazon de fotbal, numai verde sa fi fost !).

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIntrarea in satul Holbav incepe pe undeva mai pe sus, dupa care in cateva serpentine se coboara in centrul satului, care se gaseste pe vale (cumva total opus impresiei mele ca se afla la gol alpin … asa-i cand nu consulti harta si pe deasupra o mai lasi si acasa si nu mai stii de unde sa pleci in traseu).

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIn centrul satului lumea este imbracata de duminica ! “Mai sa fie ! Unde am nimerit ?!”

OLYMPUS DIGITAL CAMERATraseul facut a plecat din fix centrul satului de la biserica, pe o ulita care urca prin spatele altarului de unde la ora asta rasuna slujba. Neavand harta la mine nu am putut sa ma orientez sa vad de unde pleaca culmile alea fantastice cu colibe pitoresti, asa ca am presupus si eu ca de aici de pe undeva trebuie sa iasa un drum de caruta la gol alpin si de acolo sa inceapa paradisul cautat de mine ! Nu ?! Eh, nu a fost chiar asa, dar dupa stanga si dreapta, am ajuns si in paradis ! Ah, si inca unul cu zmeura si mure, ca nu-l mai miscam pe tata din loc !

Urcam deocamdata pe drumul din spatele bisericii, cateva serpentine, caldura mare, o coliba cu un caine legat in lant, trecem cu bine si iesim la pasune. Pfuaf, am iesit fix in drumul forestier pe unde ne plimbaseram cu masina mai devreme cautand culmile cu colibe pitoresti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADrumul merge spre padure, in stanga ochesc o culme cu colibe, ala trebuie sa fie targetul meu, sa ajung cumva acolo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANu ne mai intoarcem inapoi in sat, ca deja este tarziu, asa ca ii dam pe forestier inainte, nu inainte de a aduce slava vacilor care fac peisajul atat de autentic si original.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERACand reintram in padure o cotesc pe un drum in stanga, sperand eu sa dau intr-o muchie din stanga cu casute pe care o tot vedeam in fundal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMergem pe drum, eu sunt tare fericita ca intersectam un alt drum de culme, dar care merge deocamdata prin padure si nu imi dau seama unde duce. O luam pe drumul de culme si nimerim in paradisul zmeurei si murelor ! Nici nu plecaseram bine, ca ne-am oprit, nu-l mai scoteam pe tata de acolo, desi trageam de el, ca eu aveam fixul meu cu colibele mioritice, trebuia sa le gasesc.

Drumul de culme coboara usor in curbe largi si in loc sa ma duca la colibe, ma duce intr-o poiana, unde inainte vad Magura Codlei si muchia mea cu colibe se intuieste o muchie mai incolo pe stanga. Trebe’ sa gasesc un drum care o taie in stanga sa ajung acolo !

OLYMPUS DIGITAL CAMERASi pentru ca perseverenta este mama reusitei, mergand pe drumul spre Magura Codlei, se face si o bifurcatie pe care o mirosisem de mult, cu un drum evident care se duce in stanga … in sfarsit, spre culmea mea cu colibe ! 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La intersectia de drumuri mult dorite pe care o asteptam demult

Noul drum de stanga, frumos ce sa mai, ne scoate in cale si o veverita pe care o studiem ceva vreme, pana se suie prea sus in copaci ca sa o mai vedem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAContinuam pe drum si in capat, se vede aievea, o simt si o miros, prima mea coliba, cu bancuta pentru sedere in fata portii, cu flori in gradinita, cu copii chiraind cand ne aud venind. Pfuai, de cand visam la imaginea asta, numai ca nu stiam exact cum arata ! D-asta si trebuia sa o vad, vorba aia, numai o data sa o vad si dupa aia pot sa mor fericita !

OLYMPUS DIGITAL CAMERALa poarta iese si o tanti care ma lamureste ca drumul ala pe care veniseram noi inainte de intersectie mergea in cateva ore pe Magura Codlei. Apoi ne vedem de drum in stanga fata de cum am venit, urmand sa ne intoarcem bucla spre Holbav.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANumai ca nu trecem bine de prima coliba, ca ma pune aghiuta sa urc pe deal, printr-o iarba pana la brau cu o sumedenie de flori, de unde ce sa vezi, se vede Magura Codlei in toata splendoarea ei !

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIn fundal sub varful Magura se vede si culmea care ajunge din Holbav direct de la biserica din centru in Magura Codlei in varf

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFericire mare printre flori, fericire mare ca mie tocmai mi se rupsesera sandalele, fusese prea mult pentru ele acest forestier, dupa ce m-au slujit cu atata credinta prin atatea calatorii.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAContinuam pe drumul de culme care serpuieste domol, in usoara coborarea spre Holbav.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERALa un moment dat culmea se cam termina, dar un drum o ia usor in dreapta, continuad astfel in mod firesc coborarea.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERADin drumul actual vad foarte bine vis-a-vis o culme foarte foarte populata de colibe, culme care duce fix sub Magura Codlei.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAO coliba cu catel simpatic in drumul nostru

OLYMPUS DIGITAL CAMERACutu este legat in lant si se cam teme de mine saracutul

OLYMPUS DIGITAL CAMERADar gradina casei se afla de fapt peste drum si este plina de flori superbe

De aici de undeva aleg sa nu mai tinem nici un drum, pentru ca mi se pare ca ocoleste, asa ca o luam in jos fix in gat ! Nu cred ca am coborat vreodata o panta mai abrupta, sandalele mele au cedat cu brio, talpa era rupta complet, in centrul satului le-am aruncat la gunoi, iar noi am iesit la cateva sute de metrii de scoala noua din Holbav.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe la scoala mai avem de mers cativa kilometrii pe drum forestier pana in centrul Holbavului unde am lasat masina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUnii se deplaseaza mai repede cu calul, in timp ce noi suntem victimele prafului produs de masinile care trec in viteza (normal !)

La intoarcere am continuat drumul forestier prin Paltin pana in Poiana Marului, nu e foarte bun, dar nici foarte prost, apoi am urcat la Ferma Poiana Marului, pe un drum mult mai imposibil decat tot ce merseseram pana acuma.

OLYMPUS DIGITAL CAMERARanch Poiana Marului: se mananca bine, dar dupa parerea mea nu are nici o treaba cu arhitectura zonei, este imensa, iesita din scara locului si poarta amprenta unui stil global, intalnit peste tot, nicidecum specific zonei.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPiatra Craiului vazuta de pe terasa de la Ranch Poiana Marului (din unghiul acesta nu vazusem niciodata Piatra Craiului)

Concluzia este ca muntii Persani, desi niste dealuri modeste si cu nimic “interesant” de facut, pentru mine reprezinta o sursa infinita de energie, care-si trage seva din cultura stramoseasca a filozofiei mioritice (nah, ca am spus-o si p-asta !). Peisajul este foarte pitoresc si foarte variat, doua trasaturi care pe mine ma vor atrage inevitabil oriunde in lumea asta ! Riscul, pericolul si adrenalina ma atrag mai rar, dar teoria frumosului este un defect profesional de care nu vreau sa ma tratez, pentru ca in asta consta pasiunea meseriei mele.

About AuthenticTravels

My life motto is simple yet comprehensive: “We live only to discover beauty. All else is a form of waiting” (Khalil Gibran, poem ‘The Prophet‘) Background in architecture, historic monuments, and cultural tourism Professionally, during the past 20 years, I’ve focused on issues of cultural heritage and resilience tourism, based on my specialization in historic monuments. I graduated Architecture, then I completed two master programs and a doctorate in the field of both cultural tourism and restoration of historic towns. I became a member of various cultural and touristic organizations, among which the International Council on Monuments and Sites (ICOMOS). Then, at a certain moment, I decided to change the course of my carrier and became a travel writer, editor, and planner (each step at a time). Working in an office was definitely not for me. I needed to have freedom and to be able to explore the beauties of the world (as my motto says, right?). Not only I started to travel more and for longer periods, but I started the travel of my life, through life. Travel writer, editor, and photographer I am part of Arrivedo’s expert travel writers and write neighborhood guides for different hotels worldwide. As part of my professional writing, I’ve produced travel articles in English for Much Better Adventures, Modern Trekker, Adventure Animals, Matador Network, Arrivedo, Inside Himalayas, Activity Fan, and Sonderers. Thus, here it is a list of my published articles in English (by Iuliana Marchian). Also, I have written in Romanian for the Rulotism, Greciadeweekend, LiterNet, Capital Cultural, and National Geographic journals. Thus, here it is a list of my published articles in Romanian (by Iuliana Marchian). Besides, I am part of the Much Better Adventures team and produce regular content on adventure experiences through the Balkans. Eventually, I have joined Arrivedo’s Editors team and I assist other writers in completing their Neighborhood Guides for hotels. Moreover, when writing is not enough and people want to hear more about my experiences, I’ve accepted the challenge of speaking in public about my travels. It was difficult at the beginning, but I’ve gotten used to it now. When you speak about your passions, there’s no limit. I share my experiences of traveling through my talks at Incubator107 and inspire people to discover themselves through travel. My Travel Style – slow, authentic, flexible During my travels, I get in touch with locals through different communities or simply while I am on the road. For the moment, I travel by myself at a slow pace and seek for authentic places, where tourism hasn’t yet commodified the features of the place. This is a reason why I love what traveling brings into my life. I believe that the people I meet aren’t a coincidence. This way I see how every day of traveling adds a brick to my self-development. I consider traveling the best way of personal development, accompanied by the classic cliché ‘out of the comfort zone‘. Through my travels, I want to bring to light human individuality. I consider that everyone has his or her own travel style, authentic, and free of any boundaries.
This entry was posted in Persani. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s